24K guld

Om ni går i tankar att sälja ert guld som ni inte längre använder eller behöver, så har ni kommit helt rätt. Guldpost.se köper allt guld från 8 karat upp till 24 karat.

24 karat innebär att guldet inte är utblandat med några andra metaller, även om det i verkligheten enbart är runt 99,9% guld. Det finns därmed ej någon högre guldhalt, även om inte ens 24 karat kan hävdas vara 100 % rent guld. Vissa orenheter förekommer alltid, men skiftar individuellt mellan olika föremål som framställs av 24-karats guld. Till exempel kan vissa guldtackor och mynt innehålla 99,99%. Skillnaden är däremot så liten att det inte har någon större betydelse i praktiken, förutom för viss industriell andvändning.

Vilken karat är det?

Att man använder benämningen karat är en väldigt gammal enhet för andelen guld som en legering (blandning av metaller) innehåller. I och med den högsta guldhalten är 24 karat är därmed övriga karathalter underställda, vilket innebär att exempelvis 21 karat är 21/24 guld och 14 karat 14/24. En guldtacka t.ex i 24-karats guld på 240 gram ska då alltid innehålla 240 gram rent guld. Ett guldföremål i 14 karat som väger 240 gram innehåller 140 gram rent guld. Guld är en mjuk metall och är därför inte särskilt bra att använda i smycken i sin rena form. Därför legeras guldet med andra metaller som är bättre på att stå emot slitage, t.ex. koppar. Detta gäller inte 24-karats guld, eftersom målet med det är att det ska bestå av så rent guld som möjligt. En stor majoritet av alla guldsmycken tillverkas därför i lägre guldhalter än 24 karat.

Investeringsguld, som guldtackor t.ex tillverkas däremot i 24 karat. Storlekarna på guldtackor varierar väldigt i vikt, allt från 1 gram upp till flera kilo. Guldtackor stämplas väldigt sällan med karathalt såsom 24 karat, utan det är mer vanligt med info i tusendelar som för en ren guldtacka då stämplas med 999. Samma gäller sak som gäller för smycken gäller även för guldmynt, efterom dom är tillverkade för att användas. Därför legerades dom också så att slitage förmågan blev bättre. Men det finns 24-karats guldmynt, men dom är då tillverkade för att användas i investeringssyfte och inte primärt för att ” användas”. Det Kanadensiska myntet Gold Maple är ett sån exempel. Det innehåller 99,9999 % guld.

Om ni väljer att sälja ert/era24 karat guldföremål till guldpost.se, så säkerställer ni att ni erhåller ett av marknadens ABSOLUT högsta guldpriser.

Jämför oss gärna.


Hoppas att du finner det du söker! /Tony på Guldpost.se

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan, godkänn villkoren och skicka in. Du får ett rekommenderat brev av oss att sända åter, tryggt och säkert. Vi värderar ditt guld — och du kan följa hela processen inloggad på vår hemsida.


Sälj ditt guld till Guldpost.se, det är enkelt och tryggt


Jag godkänner villkoren