18K och 21K guld

Karat, K, är en enhet för en guldlegerings minsta garanterade renhet. 18 karat innebär att guldmängdens vikt i legeringen är 18/24 av den totala vikten, En 18 karats guldtacka som väger 240 gram innehåller alltså 180 gram rent guld, eller 750 tusendelar. Rent guld, finguld, anges som 24 karat och kan på guldtacka ofta vara märkt 999 tusendelar. Karat avrundas inte uppåt, utan 18,99K ska anges som 18K, med undantag för 24K som oftast har finhet 999.

Vanligas förekommande guldhalter är dessa och värdet hos guldföremål bestäms i första hand av guldhalten, inte av legeringen, som kan förekomma i olika färger.

* 9K (375) lågprisguldsmycken
• 14K (585) enklare guldsmycken och föremål som behöver god hållfasthet dominerande i vissa länder
• 18K (750) vanligaste halten för svenska guldsmycken såsom vigsel och förlovningsringar.
• 22K (916) Guldmynt,investeringsguld exempelvis krugerrand
• 23K (958) finare guldföremål som inte utsätts för mekanisk påverkan
• 24K (999) guldtackor, bladguld, guldråvara. Guldtackor i handel förekommer från finhet 995 till 999,99.

Guldsmycken och andra föremål med guldhalten 21 karat är relativt ovanliga i Sverige, men guldpost.se köper ert guld även om det är en ovanlig karathalt. Eftersom 21k guld är förhållandevis ovanligt har vi inte med det bland våra ordinarie guldpriser men hör gärna av er till oss om du vill sälja 21k guld! Vi köper allt guld från 9 karat guld upp till 24 karat guld. Ni beställer enkelt hem en guldpåse om du vill sälja 21k guld till oss. Utbetalningen gör vi redan inom tjugofyra timmar efter värdering, vilket troligen är den snabbaste utbetalningen i landet. Sälj ditt 21-karats guld till oss och gör en väldigt bra affär.

Hur vet man om ens guldföremål är 21 karat?

Guldsmycken tillverkade i Sverige har alltid en guldhaltsstämpel och en ansvarsstämpel, vilket garanterar smyckets äkthet och guldmängd i karat. Smycken i 21k däremot kan ha olika typer av stämplar och är också uteslutande tillverkade utomlands. Så på dessa smycken måste man alltid göra guldhaltstester för att säkerställa karaten. Men hos oss på guldpost.se är det inga problem, då våra erfarna medarbetare jobbat med detta i många år.

För att ta reda på hur mycket ni får för ert 21k smycke kan ni ta dagspriset på 18karat, dela det i 18 sen gångra den summan med 21. Då får ni fram vad vi betalar för 21K just denna dag. Beställ hem en guldpåse idag, helt kostnadsfritt och säkert. Försändelsen skickas REK med Postnord. Vi värderar och sätter in era pengar samma dag vi erhåller guldpåsen från er.


Hoppas att du finner det du söker! /Tony på Guldpost.se

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan, godkänn villkoren och skicka in. Du får ett rekommenderat brev av oss att sända åter, tryggt och säkert. Vi värderar ditt guld — och du kan följa hela processen inloggad på vår hemsida.


Sälj ditt guld till Guldpost.se, det är enkelt och tryggt


Jag godkänner villkoren